THERAPiN » מאמרים

לקנאביס הרפואי סגולות ריפוי מרחיקת לכת ורבות עוצמה, ויש ביכולתו להביא מזור לחולים במחלות ובעיות רפואיות מגוונות. לקנאביס הרפואי השפעות הכוללות שיכוך כאבים, ריפוי דלקות, הפגת בחילות והקאות, איזון נוירולוגי ועוד, והוא מהווה תרופה רבת עוצמה עבור חולי טרשת נפוצה, פרקינסון, אפילפסיה, סרטן ומחלות נוספות. אולם, לצד השפעותיו המרפאות, חשוב גם להיות מודעים לתופעות הלוואי של הקנאביס הרפואי, ולדרכים בהן ניתן לצמצמן, לטובת שימוש אחראי ואפקטיבי בתכשירים הרפואיים המבוססים על צמח מרפא זה.

מודעות לתופעות הלוואי היא המפתח לשימוש אחראי ומיטבי בקנאביס הרפואי

הקנאביס הרפואי יכול להיקרא צמח מרפא שמהווה תרופת פלא למחלות רבות, בהתבסס על אינספור מחקרים וממצאים פורצי דרך, שהוכיחו את האפקטיביות הטיפולית והקלינית הטמונה בו. עם זאת, חשוב להיות מודעים לתופעות הלוואי, על מנת לדעת לאבחן אותן, ולהתייחס אליהן בהתאם, תוך התייעצות עם הרופא המטפל.

ראוי לציין שחלק בלתי מבוטל מתופעות הלוואי הללו, צפויות להתמתן עם הסתגלותו של הגוף לתכשיר הרפואי, ואחרות ניתנות לבקרה באמצעות שימוש נכון ומודע בקנאביס הרפואי. המידע המובא להלן בנוגע לתופעות הלוואי האפשריות בשימוש בקנאביס הרפואי, הנו אבן דרך חשובה לצריכה חכמה, מושכלת ואחראית.

 פגיעה בערנות

הקנאביס הרפואי פוגע בערנות של הנוטלים אותו, למשך פרק זמן שנע בין שלוש לשש שעות לאחר הנטילה. בהתאם לכך, כל פעילות הדורשת ערנות, הקפדה, תגובה מהירה ותשומת לב, תיעשה אך ורק לאחר שש שעות מנטילת התרופה. לפיכך, יש להימנע מנהיגה כמו גם משימוש בכלים מסוכנים או חדים במסגרת שעות ההשפעה של תכשיר הקנאביס הרפואי, מחקרים מצאו כי הקנאביס גורם להאטת מהירות התגובה, ולכן עלול להוות גורם סיכון מוגבר לתאונות, בקרב המטופלים הנוהגים תחת השפעתו.

 התמכרות לטיפול

הטיפול בקנאביס רפואי עלול לגרום להתמכרות, לשימוש לרעה בתרופה ולתלות בה. במידה ואכן נוצרה התמכרות, המטופלים עלולים לסבול משימוש כפייתי בקנאביס, וניסיונות להפסיק ולהיגמל מהנטילה והצריכה של הקנאביס הרפואי, עלולים להביא לתסמונת גמילה עם כל הכרוך בכך.

תופעות הגמילה מהתמכרות לקנאביס רפואי עלולות לכלול סיוטי לילה, אי שקט נפשי, השתוקקות לקנאביס הרפואי, עצבנות מוגברת, חרדה ואובדן תיאבון. תסמינים נדירים יותר של גמילה מקנאביס יכולים לכלול צמרמורות, כאבי בטן, הזעה מוגברת ורעידות.

 נזקים לריאות (בצריכה באמצעות עישון)

צריכת קנאביס באמצעות עישון מעלה את הסיכון להתפתחותן של דלקות גרון וסימפונות ומצבים דלקתיים נוספים בדרכי הנשימה העליונות, וכן למחלות אסטמה, אמפיזמה (נפחת) וסרטן הריאות. חשוב לדעת שאדם שאינו מעשן טבק, יינזק מעישון הקנאביס ברמה המשתווה לזו של מעשן סיגריות כבד, ואילו מעשני סיגריות יסבלו מהכפלת נזקי העישון.

 תופעות לוואי בתחום הנפשי

צריכת קנאביס עלולה להעלות את הסיכון ללקות בדיכאון קליני, או להקדים את התפרצותה של המחלה בעשור שנים בקרב אוכלוסיות בסיכון מוגבר. בנוסף, מגדיל השימוש בקנאביס רפואי את הסיכון להתפרצות מחלת פסיכוזה, בעיקר עבור מטופלים צעירים, שקיימת אצלם נטיה גנטית או אחרת קודמת.
השפעתו הפסיכו-אקטיבית של הקנאביס עלולה לגרום אצל חלק מהמטופלים תופעות של הזיות ראייה ושמיעה וכן חרדה פרנואידית. עוד מגדיל הקנאביס את הסיכון להתפרצותן של הפרעה פסיכו-אקטיבית ושל סכיזופרניה בקרב המטופלים. לכן, קנאביס רפואי לא ניתן למטופלים בעלי עבר פסיכוטי, או נטיה גנטית או אחרת להפרעות פסיכוטיות.

לבסוף, ראוי לציין שהקנאביס מעורר תחושת אופוריה (התעלות נפשית וזחיחות), שעלולה לפגום בשיפוט ובשיקול הדעת, וכן מביא חלק מהמטופלים לחוות אדישות כלפי סביבתם.

 פגיעות קוגניטיביות ושיבוש בזיכרון

השימוש בקנאביס רפואי עלול לגרום לפגיעות קוגניטיביות שונות, לרבות פגיעה בזיכרון וביכולות הלמידה, לרבות שיבוש התפישה האינטגרטיבית והארגון הקוגניטיבי, וירידה  ברמות הקשב והריכוז. עוד חשוב לציין שבשימוש לטווח ארוך עלולים להיגרם תופעות היפו-מאניות, התנהגות תוקפנית ופגיעה בכושר השיפוט.

 צריכת קנאביס בקרב נשים בגיל הפוריות ואצל ילדים

הקנאביס הרפואי אינו מומלץ לשימוש בקרב נשים הרות, וצריכתו הקבועה עלולה להקשות על השתרשות העובר ברחם ולפגוע באיכות הזרע בגברים. עם זאת, ראוי לציין שפגיעות אלו הנן הפיכות עם ההפסקה בשימוש.

חשוב גם לדעת שילדים הצורכים קנאביס רפואי עלולים להיות מועדים להאטה בקצב העלייה בגובה ובמשקל, ועוברים לאימהות הצורכות קנאביס בעת הריונן סובלים מרמת סיכון גבוהה יותר לפתח הפרעות שכליות ופגיעה בגדילה.

 פראנויה וחרדה

מינון יתר של קנאביס רפואי עלול לגרום להתקף חרדה ולתחושות פרנויה. זאת, על אף שמינון מדויק ומיטבי של קנאביס רפואי דווקא מסייע להפחתת רמות של מתח וחרדה.

 תחושת יובש בפה

צריכת קנאביס רפואי המתאפיין ברמות גבוהות של THC , עלול לגרום להתייבשות הפה, עקב קיומם של קולטנים קנבינואידים בבלוטות הרוק.

התייבשות הפה במהלך נטילת הקנאביס הרפואי, נגרמת בעקבות הקנבינואיד THC , אשר מדמה חומר טבעי שמופרש בגוף בשם אנאנדמייד, הנקשר לקולטנים הקנבינואידים בבלוטות וגורם להן להפריש פחות רוק. לכן, חשוב להקפיד על שתיה מרובה כשנוטלים קנאביס רפואי.

לסיכום, אין ספק שמודעות לתופעות הלוואי הכרוכות בנטילת קנאביס רפואי היא בסיס לשימוש אחראי ומושכל בתרופות ובתכשירים הרפואיים המבוססים על הצמח.

מודעות, הדרגתיות במינון ומעקב קפדני אחר הוראות הרופא המטפל בכם או הצוות שהוכשר לכך, מהווים ערובה לשימוש בטוח, אפקטיבי ומועיל בתכשירי הקנאביס הרפואי.

מידע נוסף ומפורט יותר על תופעות הלוואי של הקנאביס הרפואי ועל האינטראקציה שלו עם תרופות נוספות – כאן

מאמרים נוספים